4 alternative behandlinger for depression

Antidepressiv medicin og samtaleterapi er de mest kendte behandlinger for depression, men der findes også andre mere alternative veje til en bedring af symptomerne.

For mange har supplerende behandling som f.eks. akupunktur en funktion. Og selvom ikke alle alternative terapiformerne er understøttet videnskabeligt, har de alle en positiv ting til fælles:

”Disse behandlinger tillader, at du selv er aktiv deltagende i din behandling. Du oplever ikke bare symptomerne,” siger Mark Herceg, doktor og direktør for rehabiliteringspsykologi og neuropsykologi ved Burke Rehabilitation Hospital i White Plains, New York.

Det er vigtigt at du altid diskuterer brugen af alternative terapiformer med din læge inden du går i gang. Han eller hun må formodes at have styr på virkningen af de mange alternative tilbud, ligesom det også på den måde vil kunne klarlægges, om dine valg evt. støder sammen med den mere etablerede terapi som du får hos lægen. F.eks. kan visse helbredende urter interagere med medicinsk behandling.

Her er nogle af de fire mest almindelige alternative behandlinger mod depression:

1. Akupunktur

Behandleren sætter nåle på bestemte punkter rundt omkring på kroppen for at stimulere energistrømmene. Et engelsk studie, der fokuserede på alternativ behandling af depression, viste, at både samtaleterapi og akupunktur var effektive behandlinger. 755 personer med depression deltog i studiet, der blev offentliggjort i 2013 i PLoS Medicine. Forskerne fandt også, at akupunktur var stort set uden bivirkninger. Mark Herceg anbefaler dog ikke, at man bruger akupunktur som et alternativ til samtaleterapi.

2. Biofeedback

Her sætter behandleren elektroder på kroppen og guider dig til at træne mens der bliver holdt øje med din puls, blodtrykket og musklernes reaktioner. Med træning lærer du at kontrollere din krops reaktioner på stressede situationer. En undersøgelse af børn og voksne med angst og depressionssymptomer viste, at biofeedback bedrede deres symptomer. Undersøgelsen blev offentliggjort i 2011 i tidsskriftet Mental Health and Family Medicine. 

”Biofeedback kan være et godt værktøj ved depression og angst. Men det er ikke et ’hurtigt fix’. Man skal være forberedt på at gå igennem 10 til 20 sæssioner før biofeedback måske er effektivt,” siger Herceg.

3. Reiki

Denne japanske massageteknik bruges ofte til at begrænse stress og øge afslapning i kroppen. Reikibehandleren placerer sine hænder tæt på personen for at fremme helingsprocessen. Effekten står ikke helt klar, da undersøgelser af behandlingsformen ikke har været af tilstrækkelig høj kvalitet. Men et lille studie af ældre voksne med depression, som er offentliggjort i tidsskriftet Research in Gerontological Nursing, viste, at Reiki lindrede symptomer som smerte, depression og angst.

4. Motion

Hvis du er deprimeret, kan fysisk aktivitet hjælpe dig til at føle dig bedre tilpas, og samtidig kan det aflede tankerne fra dine problemer. Selvom træning ikke bør erstatte traditionel depressionsbehandling som medicin og samtaleterapi, anbefaler eksperterne at man skaber sig en god træningsrutine, fordi det giver flere helbredsmæssige gevinster.

 

 

 

Tags: depression, motion, akupunktur, reiki, biofeedback