Cykling er den transportform, der gør folk mest glade.

Tag cyklen og bliv gladere

Danskerne hævdes ofte at være verdens mest lykkelige folkefærd og her er tilsyneladende forklaringen: Cyklen.

Danskerne er nemlig også et af verdens mest cyklende folkefærd og ifølge en ny undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Transportation er cyklen den transportform, der gør folk mest glade.

Forskerne undersøgte, hvordan følelser som glæde, smerte, stress, sorg og træthed varierer på rejser og i rejsemode. Efter cyklister viste de lykkeligste sig at være bilpassagerer og derefter bilister.

Ved hjælp af data fra den amerikanske Time Use Survey-undersøgelse indsamlet af Bureau of Labor Statistics, var forskerne i stand til at bestemme den gennemsnitlige stemning, som rejsende føler under de forskellige typer transport.

"Vi fandt, at folk er i det bedste humør, mens de er på cykel i forhold til enhver anden form for transport," siger Eric Morris, der er hovedforfatter på undersøgelsen og lektor ved Clemson Universitys planlægnings-, udviklings- og bevaringsinstitut.

Morris siger, at cyklister har tendens til at være en bevidst gruppe, som er meget begejstrede for deres transportform.

"Cyklister er generelt yngre og fysisk sunde, der er træk, som lykkeligere folk normalt besidder," siger han.

Bus og togrejsende havde de mest negative følelser, men en lille del af dette kan tilskrives det faktum, at kollektiv transport bruges til pendling til og fra arbejde, mener forskerne.

Deres resultater tyder på, at cykling kan have fordele ud over en bedre kondition, men også at det kan være lige så vigtigt at forbedre den følelsesmæssig oplevelse af anden transport - især den offentlige - som at forbedre de traditionelle service-funktioner som faste afgange, bedre veje og større hastigheder.

 

 

Tags: cykling, transport, biler, lykke